maanantai 30. kesäkuuta 2014

Joulusukista juhannussukiksi

Ostin joskus viime syksynä (?) kaksi kerää Gjestalin Maijaa ideanani neuloa niistä kirjoneulelapaset. Innostus kuitenkin hiipui suunnilleen heti sen jälkeen, kun olin maksanut kerät, ja ne jäivät lipaston laatikkoon odottamaan päivää parempaa. Muutama viikko sitten rohkaistuin jälleen kokeilemaan villasukkien neulomista, tavoitteenani oli neuloa sukat esikoiselle joululahjaksi. Malliksi valikoitui broken seed stitch.

Ei ehkä olisi pitänyt luottaa sukkataulukkoon
Malli: Broken seed stitch socks
Lanka: Gjestal Maija
Puikot: 3 mm 100 cm pyöröpuikot

Jes, onnistuin kantapäässä, joka on tökkinyt niin pitkään vastaan. Tällä kertaa ei tullut reikiä kantalapun reunaan, uskon siis keksineeni, missä ennen kinnasi. Sukissa on vahvistettu kantalappu ja ranskalainen kantapää. Ei nykyään tule paljon muunlaisia kantapäitä sukkiin neulottuakaan.

Malli oli mukava neulottava, oli jotain seurattavaa koko ajan, että tulee aloitettua joka toinen kerros oikein joko oikealla tai nurjalla silmukalla. Kantapään käännösten jälkeen hämmennystä aiheutti hetken aikaa se, että langan väri vaihtui eri kohdassa kuin kerros, mutta kunhan pääsin hämmennyksestä yli, niin tämä oli tuttua juttua. Kärjessä on nauhakavennukset ja päättelynä silmukointi. Kyllä kannatti opetella sekin tekniikka, sukkien kärjistä tulee paljon siistimmät sillä tavalla.

Ei näistä kuitenkaan jouluksi tullut sukkia. Pähkäilin neuloessani, kuinka pitkät jalkateristä pitäisi neuloa. Esim. Novitan sukkataulukko ilmoitti koon 30 sukkien jalkaterän pituudeksi 20 cm. Kaksi sukkaa kerralla 2 -kirjasta katsoin, että koon 28-29 sukkien jalkaterän pitäisi olla 19-senttiset ja koon 19 sukkien 19,5 senttiset. Novitan sukkataulukko taas ilmoitti, että sukissa olleella silmukkamäärällä kärkikavennusten pituus olisi 5 senttiä.

Neuloin jalkaterät 14,5 cm pitkiksi, ja ajattelin, että kärkikavennukset olisivat 4,5 cm. Viiteen senttiin en uskonut missään vaiheessa, koska omalla käsialallani naisten sukkiin tulee suuremmalla silmukkamäärällä 5 senttiä kärkikavennuksia. Metsään meni. Näistä tuli 18-senttiset, eli lapselle juuri nyt sopivat sukat. Olisi nämä tietysti voinut pakettiinkin laittaa, mutta olisivatko nämä mahtuneet jalkaan vielä puolen vuoden päästä? En uskaltanut ottaa riskiä, vaan lapsi sai sukat käyttöönsä heti tänään :-)

Aika monessa lähteessä muuten varoitellaan magic loopilla neulottaessa löysistä reunasilmukoista, joista jää raita valmiiseen työhön. Minulla ongelma on päinvastainen, reunasilmukat kiristyvät ja sukkiin jää sen takia sivuihin tuollaiset kinnaavat raidat. Täytynee seuraavissa sukissa kiinnittää erityistä huomiota, ettei niin kävisi. En tiedä, vaikuttaako silmukoiden kiristyminen sukkien pidettävyyteen, mutta ainakin kuvaaminen on hankalaa, kun ne tiukempien silmukoiden muodostamat raidat vetävät sukat ihan ryttyyn.

Kuopus harmistui, kun esikoinen sai jotain uutta, joten tänään illalla olen kerinyt jämälanka seiskaveikkoja. Jospa niistä neuloisi raitasukat pienemmälle, että kummallakin lapsella olisi uudet sukat kesän kunniaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti