sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Kateutta ilmassa

Tiedätte varmaan käsityöblogit, joissa kirjoittaja kertoo löytäneensä viikonloppuna kirpputorilta muutaman metrin kivaa kangasta ja josta (ilman kaavoja tietenkin) muodostui übercool kevättakki? Tai joissa kirjoittaja omasta päästään ilman sen kummoisempaa neuleohjetta neuloi viikolla tosi hyvin päälle istuvan paidan, jossa on vielä jotain kivaa pintaneuletta? Kyllä välillä käy kateeksi niitä ihmisiä :-D Kun jollain on taito muuttaa päässään oleva visio oikeaksi vaatteeksi. Jos jollain on kyseistä taitoa ylimääräisenä, voi sitä lähettää minulle!

Mietin viikonloppuna, millaiset sukat neuloisin vihreästä sukkalangasta, jota tilasin juuri äskettäin. Ensin ajattelin itse suunniteltua pintaneuletta. No, paperilla suunnitelma näytti oikein hyvältä, mutta toteutus oli kaikkea muuta. Sen jälkeen ajattelin helpottaa hieman, ja tehdä palmikkosukat, joihin olisin piirtänyt kaavion itse. Sekään ei luonnistunut. Jälleen paperilla hyvältä näyttänyt kuvio oli todellisuudessa jotenkin virheellinen, koska se ei näyttänyt ollenkaan siltä, miltä halusin sen näyttävän. Kolmas ideani oli neuloa ihan vain tavalliset fifi-sukat, mutta se ei ideana kuulostanut ollenkaan yhteensopivalta tarjolla olevan langan kanssa. Joten palasin uudelleen palmikkosukkaideaan. Koska oman suunnitelman toteutus tökki, päätin etsiä sopivat kaaviot Internetin ihmeellisestä maailmasta ja muokata ne omiin sukkiini sopiviksi. Kaaviot löytyivät, joskin aikaa niiden löytämiseen meni jonkin verran. Tämän hetkisessä suunnitelmassa puolet on omaa ja puolet kopioitua, joskin palmikkoneuleita on vaikea sanoa omaksi, kun joku muu on kuitenkin vuonna 1850 luonut kyseisen kuvion ;-)

Hassua, miten neulemallin luominen voi olla niin vaikeaa. Sehän on loppujen lopuksi suureksi osaksi matematiikkaa. Jos mallikerta on x silmukkaa, menee se koko neuleeseen y kertaa. Jos kohtaan a lisää silmukan, pitää kohdassa b kaventaa silmukka, jotta kokonaissilmukkamäärä pysyy samana. Eikä niitä silmukan lisäys- ja kavennustapoja niin mahdottoman montaa ole. Vielä kun olisi kyky hahmottaa paperille piirretty kaavio valmiina neuleena. Mutta kun sitä ei ole. Minun (ja ehkä muutaman muunkin suunnittelutaidottoman) onneksi maailma on pullollaan erilaisia hienoja neulemalleja, joita voimme toteuttaa omina versioina.

Te, jotka osaatte omien visioiden toteuttamisen oikeaksi käsityöksi, nostan teille hattua. Itseni kohdalla pitää vain mukautua tosiasioihin, ja niin sanotusti pitäytyä omassa lestissään. Seuraavassa työssänikään ette siis tule näkemään ihan itse suunniteltua ja toteutettua, mutta ei anneta sen haitata. Ehkä siinä on kuitenkin jotain erilaista muiden tekemiin palmikkosukkiin verrattuna?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti