perjantai 30. toukokuuta 2014

Om-om-ommellaan

Sain jo useita kuukausia sitten lahjaksi useamman metrin trikookangasta. Värit eivät ehkä ole aivan minua tai lapsiani, joten olen pähkäillyt, mitä niistä oikein lähtisi ompelemaan. Eilen päätin leikata yhdestä kankaasta pienen t-paidan kaavat ja kokeilla, kuinka hyvin onnistun ompelemaan sellaisen.

Aikas onnistunut, vaikka itse sanonkin
Kaavat: MiniKrea, koko 50 (- 56) cm
Kangas: trikoo Jättirätistä

Olen ommellut tällä kaavalla aiemminkin. Silloin ompelin lapsille joustofroteesta pitkähihaiset paidat. Kaava on ns. helppokaava, ja tällainen "ompelutumpelokin" onnistuu lopputuloksessa.

Resorina käytin samaa kangasta kuin paitaan muutenkin. Minulla kun ei ole kotona kuin violettia resoria (ja sitä on oikeasti metrikaupalla, kuului kyseiseen kangaslahjaan), eikä se mielestäni sopinut yhteen tämän oranssin kankaan kanssa. 

Hihoihin olisi pitänyt lisätä sentti tai kaksi kääntövaraa, mutta innostuksissani unohdin moisen hienouden. Niinpä ompelin hihansuihin samalla tavalla resorin kuin pääntiehen, hihan suiden kääntäminen kun olisi ollut hankalampaa toteuttaa. Helman käänsin ohjeen mukaan.

Ompelin koko paidan kolmipistesiksakilla. En tiedä, olisiko tullut siistimpi lopputulos, jos viimeistelyt olisi ommellut suoralla ompeleella. Nyt ainakin joustoa löytyy ;-) Saumuriin en ole viitsinyt panostaa, koska ompelufiilis iskee niin harvoin. Ja ompelukoneessa on se hyvä puoli, ettei se leikkaa saumasta ylimääräistä pois. Jos tulee virhe, niin aina voi purkaa ja alkaa alusta.
Kaavassa on myös nappilistallinen versio paitaan, mutta en nyt alkanut tutkiskella eri kaavoja sen enempää, koska halusin tämän olevan tällainen nopeasti valmis -kokeilu. Ajattelin alunperin, että tästä olisi tullut sopiva paita nukelle, koska en lisännyt kaavaan saumanvaroja ollenkaan. No, meidän tyttöjen nukeille paita on liian iso, mutta he ovat vielä niin pieniä, että saattaapa tähän talouteen joku päivä joku isompikin nukke eksyä. Silloin on sille ainakin yksi paita jo valmiina odottamassa :-) Elävälle vauvalle tätä tuskin tulee puettua, koska pääntien nappilista tosiaan puuttuu, ja se tekee paidan pukemisesta vastasyntyneelle hankalaa.

Kankaan väri on muuten tässä kuvassa jotenkin kesympi kuin todellisuudessa. On nimittäin aika kirkas, sellainen huomioliivin oranssi väriltään oikeasti. Eiköhän tästä jotain vaatetta tule lapsille ommeltua, luonto kun ei anna periksi ostaa uutta kangasta, kun kaapissa on metritolkulla käyttämätöntä sellaista odottamassa. Eivätköhän ne ainakin kotipaitoina mene. Ja kun vanhat on käytetty, niin voin alkaa haaveilla Noshin, Metsolan ym. ihanista printtikankaista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti