torstai 2. toukokuuta 2013

Riskibisnestä

Miehelläni on suunnilleen sata paria villasukkia, ja lähes kaikki niistä on harmaita jonkunvärisillä raidoilla. Mummon neulomia, parhaita mahdollisia siis :-) Itselleni osui silmiin kaupassa turkoosi 7 veljestä, ja siitä muotoutui miehelle kuviosukat. Aika riskibisnestä siis, kirkkaanväriset kuviosukat. Syksyllä nähdään sukkien kohtalo, pääsevätkö käyttöön vai jäävätkö mummon sukkien varjoon ;-)

 Juuri sellainen turkoosi, jota olin etsinyt
Malli: Fitz-sukat kirjasta Neulekirja
Lanka: Novita 7 veljestä
Puikot: 3,5 mm sukkapuikot

Malli oli yksinkertainen neuloa, sen oppi yhden mallikerran aikana ulkoa. Tein sukkiin tavallisen hollantilaisen kantapään sijaan ranskalaisen kantapään ja kärkeen nauhakavennukset. Sukissa oli mukavaa, kun kuvio jatkui kantalappuunkin :-)

Vaikka mallikerta olikin helppo ja kaavio oli virheetön, niin silti ohje oli "taattua" Neulekirja-laatua. Ohjeessahan käsketään aloittamaan kantapään käännökset nurjalla puolella. En ole vielä koskaan törmännyt yhteenkään toiseen kantapään ohjeeseen, jossa käännökset aloitettaisiin nurjalta puolelta. Eikös hollantilaisessa kantapäässä päädytä neulomaan nurjaa puolta, jos käännökset aloittaa nurjalla?

Päädyin katsomaan Ravelrysta erratan kyseisiin sukkiin. Siellä ohjeistettiin jättämään varren viimeisen mallikerran viimeinen kerros neulomatta, jotta kantalapussa palmikonkierrot osuvat oikeaan kerrokseen. Hmmm, jos kaaviossa on parillinen määrä kerroksia, ja ensimmäinen kerros neulotaan nurjana, niin eikös silloin viimeinen kerros ole oikea? Eli errataa noudattamalla olisin taas päätynyt aloittamaan kantapään käännökset nurjalla kerroksella. Niinpä jätin kantalapussa mallikerran viimeisen kerroksen neulomatta ja aloitin käännökset oikealla puolella. 

Tietysti olisin voinut kokeilla onneani ja tehdä ohjeen mukaan. Onko joku teistä neulonut kyseiset sukat ihan ohjeen mukaisesti?

Neuleinto alkaa tältä keväältä jo vähän laantua, vaikka kovasti tuleekin selailtua erilaisia pitsihuivin malleja. Ehkä sellaiset pitäisi kuitenkin jättää syksyn projekteiksi, kun on tuo neuletakkikin vielä kesken...

Mukavaa kevään ja kesän odotusta kaikille lukijoille, ehkä palaamme vielä kevään aikana asiaan!

PS. Dropsin langoissa on toukokuun ajan 35 prosentin alennus, eli nyt jos koska kannattaa tilata syksyksi lankaa ;-)

3 kommenttia:

 1. Eksyin sun blogiin ja ihastuin näihin sukkiin! Osaisitkohan lyhyesti valaista, miten tota kuviota tehdään? Tai löytyykö jostain netistä ohjetta? :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista :-)

  Sukat ovat hyvin yksinkertaiset neuloa, kuvio saadaan aikaiseksi palmikonkäännöksillä. Kaaviota en kuitenkaan julkaise tekijänoikeuksien vuoksi.

  Oletko käynyt kirjastossa katsomassa, olisiko siellä Ilun kirjaa? Siten saisit ohjeen ilmaiseksi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vois kyllä käydä kurkkimassa! Alkaa olla syksyn kutomisinspis aika käsillä!! :) Hyvin vähän olen kyllä kutonu ikinä minkään ohjeen mukaan, aina vaan omasta päästä lähteny kehittelee jotain.. Ensimmäiset sukat äidin opastuksella :)

   Poista