tiistai 15. joulukuuta 2015

Ompelija ja surkeiden sattumusten sarja

Minulla oli jouluprojekti. Paino sanalla oli. Ei ole enää.

Keksin muutama viikko sitten, että haluaisin ommella koristetyynyihimme jouluiset päälliset. Kävelin kangaskauppaan, valitsin kankaan ja siirryimme myyjän kanssa leikkuupöydälle. Minulla oli visio, myyjällä oli oma visionsa. Lopputuloksena kävelin kaupasta ulos mukanani väärä määrä (lue: liian vähän) kangasta ja väärän pituiset vetoketjut (tämänkin asian huomasin vasta kotona, kun en siellä kaupassa saanut kyseisiä ketjuja käteeni).

Tulin kotiin, kastelin kankaan, mittailin ja pähkäilin. Totesin, etten saisi enää haluamani kokoisia tyynyjä, mutta yrittäisin ommella ne mahdollisimman suuriksi. Leikkasin kankaat, huolittelin, ompelin vetoketjut ja ensimmäisestä tyynystä loputkin saumat. Ei ollut hyvä, vaan vetoketju oli ihan liian lyhyt, meillä kun oli kangaskaupan myyjän kanssa ilmiselvästi eri visio siitä, miten koristetyynynpäällisiä ommellaan.

Kävelin uudelleen kauppaan ja ostin pidemmät vetoketjut. Palasin kotiin, purin kaiken siihen mennessä ompelemani. Koska ajattelin tehdä sarjatyötä, ompelin uudet pidemmät vetoketjut kolmeen kankaaseen kiinni. Ompelin ensimmäisen tyynyn valmiiksi asti, käänsin työn oikein päin, eikä vieläkään: kankaan vähyydestä johtuen vetoketju oli pakko sijoittaa ihan tyynyn yläreunaan, ja kun päällekkäin on muutama kerros kangasta ja jäykkää vetoketjua, arvaa varmaan vähemmänkin ommellut, etteivät kulmat enää käänny nätisti.

Purin jälleen sivu- ja pohjasauman ja mallailin. Jos olisin halunnut sijoittaa vetoketjun keskemmälle tyynyn takakappaletta, olisi päällisen korkeudesta lähtenyt jälleen pari senttiä, ja 43 senttiä korkea päällinen on vähän nafti 50-senttiselle tyynylle ainakin omasta mielestäni.

Siirsin kankaat jo mappi ö:hön, kunnes googletin ohjeita vetoketjun ompelemiseen haluamaani työhön ja löysin ilmeisesti ohjeen, jonka mukainen kangaskaupan myyjän visio oli. Mietin hetken aikaa ja ajattelin, että voisin vielä yrittää kolmannen kerran, vaikka lopputulos olisikin ei niin mieluinen. Katselin kankaita ja mietin, miten niitä pitäisi muokata. Tajusin, etten saa kohdistettua kuvioita etu- ja takakappaleista samalle korkeudelle, joten luovutin. Tänä jouluna kotonamme ei ole jouluisia tyynynpäällisiä. Ehkä ensi vuonna, jos vielä jaksan alkaa yrittää.

Näin jälkikäteen ajateltuna minun olisi pitäny heti alkuun miettiä vaihtoehtoista tapaa toteuttaa työ, eikä itsepäisesti tähdätä oman visioni mukaiseen lopputulokseen. Olisin saanut ainakin jonkinlaiset päälliset aikaiseksi. Ja ainakin opin, ettei ikinä milloinkaan kannata lähteä kangaskauppaan miettimättä tarkkaan, kuinka paljon kangasta tarvitsee. Jos alkaa selostaa vieraalle ihmiselle projektiaan tarkemmin, saattaa koko homma mennä pilalle...

Kiitosta kaupan asiakaspalvelu saa palautteen hoitamisesta. Asian tiimoilta otettiin yhteyttää nopeasti ja sainpa pieleen menneistä kaupoista hieman hyvittelyjäkin. Silti asiasta jäi hieman paha maku suuhun, enkä ole varma, haluanko jatkossa asioida kyseisessä kaupassa. Harmillinen juttu, kun se sattuu olemaan lähin kangaskauppamme ja sinne on ollut tähän asti helppo mennä asioimaan. Ja harmitti, etten saanut niitä päällisiä. Joulukoristelutkin tuntuvat vajavaisilta, kun olin jo ehtinyt mieltää, että sohvalla on jouluiset tyynyt tuollaisten ei mihinkään vuodenaikaan kuuluvien tyynyjen sijaan.

Jotta koko postaus ei menisi ihan synkistelyksi, olen pitkästä aikaa neulonut! Työ on melkein valmis, ja toinen samanlainen olisi vielä tehtävänä. Saapa nähdä, postaanko ne tänne yhdessä vai erikseen.

Yhdeksän yötä jouluun! Jouluvalmistelumme ovat jo hyvällä mallilla ja joulusiivoustakin olemme saaneet jo tehtyä. Lahjat on ostettu, ruoat on vielä laittamatta. Mahtavaa, joulu on pian täällä! Miten teidän muiden joulun odotus ja jouluvalmistelut ovat edenneet? Toivottavasti hyvin ja hyvillä mielin :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti