lauantai 3. marraskuuta 2012

Tikuttelua

Tässä on todellakin työ, jonka en uskonut valmistuvan ennen vauvan syntymää. Lienenkö nopea neuloja vai vauvalla liian lokoisaa masussa? Kumpi lie, huivi kuitenkin valmistui ja vauvan syntymää odotetaan edelleen.


Ohuen ohutta
Malli: Lehmus-huivi suorakaiteen muotoisena
Lanka: Drops Lace
Puikot: 3,5 mm sukkapuikot

Olen jo aiemmin katsellut Lehmus-huivin mallia ja tykännyt siitä paljon. Olen kuitenkin huono käyttämään kolmiohuiveja, ne ovat jotenkin epäkäytännöllisiä kaulahuiveja, enkä ole ainakaan vielä oppinut käyttämään hartiahuiveja.. Aloin neuloa ensin Ilona Korhosen Elsa B. -pitsihuivia Neulekirja-kirjasta, mutta ohje oli jokseenkin hankala ainakin minun taidoillani. Koska en löytänyt muuta mieluisaa suorakaiteen muotoisen huivin ohjetta, päätin soveltaa kolmiohuivin kuviota suorakaiteen muotoon.

Mallikuvio oli melko yksinkertainen ja neuloiminen suhteellisen nopeaa, kun mallikerran oli oppinut ulkoa. Vaihtelua toi se, että joka toinen mallikerta alkoi eri kohdasta, joten pientä tarkkuutta vaadittiin, että kaksi "eri mallikertaa" tulivat vuorotellen. Huivin alussa, sivuilla ja lopussa on ainaoikea-neuletta kehystämässä lehtikuviota.

Lanka oli aivan ihanaa, kunhan sen ohuuteen tottui alun kangertelujen jälkeen. Lacessa juoksevuus on 800 m/100 g, joten alkuun ainakin itsestä tuntui kuin olisi hämähäkin seittiä neulonut. Lopputulos oli kuitenkin toivotunlainen, ohut ja lämmin. Eikä kutita ollenkaan, aivan loistavaa kaulahuivilankaa siis ;-)

Pingottamattomana huivin koko oli noin 20 cm * 100 cm. Pingottamisen myötä huivin lopulliseksi kooksi tuli 29 cm * 143 cm. Arvoin neuloessani, kuinka pitkän neuloisin siitä. Vaihtoehdoy pyörivät 90 ja 120 senttimetrin välillä. Loppujen lopuksi ajattelin metrin kohdalla, että on parempi lopettaa ja saada huivi valmiiksi, kuin jatkaa ja huomata työn jäävän kesken vauvan syntymän vuoksi. Lopputulos on ihan passelin pituinen huivi, ei se tuosta ainakaan 10 senttiä pidempi olisi saanut ollakaan. Lankaa jäi vielä jonkun verran, ehkä viidesosa vyyhdistä.

Salamalla otetut kuvat eivät ole tällä kertaa kaikista parhaimpia, mutta niissä tulee mukavasti langan oikea väri esiin. Ajattelin tilausta tehdessäni, että väri olisi enemmän vaaleanpunainen, mutta olisiko tuo lähinnä vanha roosa? Kuitenkin, sävyerosta huolimatta tykkäsin väristä, ja lopputulos vasta mieluisa onkin!

Jos jossain vaiheessa tulee tarvetta suorakaiteen muotoiselle huiville, on tämä malli helppo kääntää pitkän sivun suuntaiseksi. Silloinhan kerroksella on ainakin Lacella neulottuna tosi paljon silmukoita, mutta kerroksia on vähän.. Ja voisihan sitä tietysti käyttää hieman paksumpaa lankaakin.

9 kommenttia:

 1. kaunis huivi. Minulla oli tarkoitus tehdä lehmushuivia, mutta kolmiona en soitä osannut tehdä.eli en osannut lisätä. Tuoolaisena se voivi mennäkin. Kuinka monta silmukkaa sinulla oli kerroksella?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kehuista :-)

  Pappilanmummo, kyseisessä huivissa on 81 silmukkaa kerroksella. Reunoissa on neljä silmukkaa ainaoikeaa, 12 silmukan mallikerta toistuu 6 kertaa ja lisäksi viimeisen mallikerran jälkeen neuloin 1 silmukan verran sileää neuletta.

  Mallikerraksi valitsin siis kaaviosta kaksi toistettavan osuuden.

  VastaaPoista
 3. Hei Kirsi!
  Ihana Lehmus-variantti!
  Minulle jäi vain epäselväksi millä silmukalla aloitat kun mallikerta alkaa joka toinen kerta eri kohdasta. Olisin kovin kiitollinen vastauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista! Huivi on ollut valmistumisensa jälkeen kovassa käytössä, nykyään sille on jo kolme käyttäjää äidin ja kahden lapsen muodossa.

   Kuten tuossa aikaisemmassa kommentissani jo lukee, huivi neulotaan kaavion kaksi toistettavalla osuudella. Ensimmäinen mallikerta alkaa kaavion alusta, ja toinen mallikerta kaavion seitsemännestä silmukasta.

   Samalla pitää huomioida, että huivin alussa ja lopussa ei neulota kahden silmukan kavennusta, vaan kerros alkaa kaksi oikein yhteen -kavennuksella ja lopussa tehdään viimeiseksi ylivetokavennus (tai neulotaan kaksi silmukkaa yhteen takareunoistaan).

   Hetken aikaa mietin, uskallanko julkaista tekemäni muutokset blogissani, mutta koska huivi on eri mallinen kuin alkuperäinen, eikä ainakaan Ullasta löydy suorakaiteen muotoisen Lehmus-huivin ohjetta, niin tuskin tässä on mallisuojaa tai tekijänoikeutta nyt loukattu..

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Aloitan tekemällä mallitilkun, niin selviää paremmin, joskus täytyy testata käytännössä ohjeet. Hyvää kesänjatkoa!

   Poista
  3. Jos tulee tänka på, niin koitan kaivaa muistilokeroistani, oliko mallikerrassa jotain muuta muistettavaa noiden alun ja lopun kavennusten lisäksi. Jollain kerroksella silmukkamäärä ainakin lisääntyi jonkin verran, mutta seuraavalla oikealla kerroksella ne vähenivät taas normimäärään.

   Poista
 4. Taisin ymmärtää nyt, työ tekijäänsä neuvoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että ohjeistus piti paikkaansa. Neulomisen iloa! :-)

   Poista