maanantai 3. lokakuuta 2011

Mistä on lankojen neuletiheydet keksitty?

Aloin tänään neuloa villatakkia taaperolle. Koska haluan, että takki myös onnistuu ja on mieluinen, päätin vasten tapojani neuloa mallitilkun, jotta saan tiheyden kohdalleen. Takin ohjeessa oli suositeltu käyttämään lankaa, jonka tiheys on 18 s * 24 krs = 10 cm. Puikkosuositus 4 mm. Ohjeessa oli vielä maininta, että 17 s * 30 krs (helmineuletta) = 10 cm.

Aloitin 5 mm:n puikoilla. Siirryin 6-millisiin puikkoihin, ja lopulta 6,5 mm:n puikkoihin. Tässä vaiheessa olin päässyt tiheyteen 20 s * 30 krs. Eipä siinä mitään, aloin neuloa takkia tyytyväisenä siihen, että sain tiheyden niin lähelle ohjeessa mainittua.

Nyt on kuitenkin alkanut mietityttää. Periaatteessa neulepinta on ihan ok, mutta neule ei tunnu omaan käteen hyvältä. Se tuntuu samalta kuin kaupasta ostettavat neuleet, siis sellaiset, mitkä venyvät ja vanuvat ja ovat ensimmäisen pesun jälkeen muodottomia tai vähintään yhtä kokoa isompia. Nyt villatakin alusta puuttuu sellainen tietty napakkuus, josta tykkään neuleissa.

Pitää kai purkaa alku, ja neuloa ohuemmilla puikoilla (5 mm:n puikoilla tuli omaan käteen ja silmään sopivaa neuletta), ja ottaa silmukkamäärät kokoa tai kahta isomman takin mukaan.

Olisi kyllä kiva nähdä sellainen neuloja, joka saa 4 mm:n puikoilla neulottua neuletta, jonka tiheys on tosiaankin sen 18 s ja 24 krs. Oma ymmärrys ei riitä keksimään, että kuinka löysää siinä pitää neuloa :-D Onhan minulla hieman tiukka käsiala, mutta viimeaikojen käsialan löystymisestä huolimatta minun pitäisi varmaan ottaa käyttöön 7-milliset tai jopa paksummat puikot, että saisin tuon halutun tiheyden. Ja se ei ole enää kaunista se.

Milläköhän periaatteella neuletiheydet ylipäätään määritetään? Neulekoneella neulomalla ja katsomalla, mikä on parhaimman näköistä neuletta? Vai kenties x-määrällä koeneulojia, joiden käsialasta otetaan jonkinlainen keskiarvo tiheydestä?

Yksi on ainakin varmaa: koskaan ei pitäisi luottaa, että oma käsiala ja annettu tiheys mätsäävät. Pettymys voi olla suuri, kun neule ei ole lähimainkaan sen kokoinen, kuin sen olisi pitänyt olla. Nyt purkamaan työtä, ja uusi alulle. Haluaisin nimittäin jo nähdä valmiin lopputuloksen ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti