perjantai 20. helmikuuta 2015

Piihoset

Esikoinen sai lapasiinsa pöllöjä, keskimmäinen sai piihosia.

Perhoset ne vain lepattelevat
Malli: Peruslapaset, 36 s
Lanka: Gjestal Janne
Puikot: 3,5 mm sukkapuikot

"Pikku pikkuruiset" lapaset pienelle lapsukaiselle. Ovat olleet valmistumisensa jälkeen ahkerassa käytössä, jopa päivä- ja yöunilla. Lapsi ei osaa vielä sanoa perhonen, joten nämä ovat piihosia. Kämmenen puolella on pöllölapasista tuttua pystyraitaa. Äiti on onnellinen, kun lapsikin on!

Neulominen meni tutulla neulo, pura ja neulo vähän lisää -kaavalla, mutta jouhevammin kuitenkin kuin edellinen työ. Oikeassa lapasessa piti purkaa kärkikavennukset ja neuloa muutama kerros lisää pituutta, koska ensimmäinen versio jäi hieman naftiksi pituudeltaan. Vasen lapanen onnistui lähes kertalaakista, joskin sitä piti valmistumisen jälkeen vielä vähän tuunata.

Perhosen alkuperäisen kaavion löysin Pinterestin kautta, ja se löytyy jälleen kerran Ravelrysta. Kuvio oli alkuperäisenä muutaman silmukan verran liian kapea näihin lapasiin, joten tuunasin sitä itse saadakseni lopputuloksesta leveämmän. Samalla perhosen korkeus lisääntyi parilla kerroksella, mikä oli myös eduksi lopputuloksen kannalta.

Peukaloissa on pari silmukkaa vähemmän kuin esikoisen lapasissa, joten raidoitus ei mennyt ihan yhtä nätisti kuin pöllöissä: yhden silmukan levyisten raitojen lisäksi peukaloissa on sekä keltaisella että vihreällä yksi kahden silmukan levyinen raita. 

Saatuani lapaset valmiiksi huomasin mittavirheen: vasemman käden lapasen varsi oli kaksi kerrosta lyhyempi kuin oikean käden lapasen varsi. Olin laiska ja poimin silmukat puikolle ja neuloin puuttuvat kaksi kerrosta. Toinen vaihtoehto olisi ollut neuloa koko lapanen uudelleen. Ja ei, lapasten jättäminen varsiltaan eri pituisiksi ei tullut kyseeseen. Tuskin lapsi olisi virhettä huomannut, mutta itseäni se olisi häirinnyt jatkossakin...

Käsiala näissä lapasissa on mukavan tasainen, eikä lankajuoksut jääneet tälläkään kertaa kiristämään neuletta kasaan. Värit eivät ole kovinkaan tyttömäiset, mutta lapsukainen tykkää itse paljon vihreästä ja keltaisesta. (Ostettuani langat kysyin häneltä, ovatko ne kivan väriset. Vastaus oli, että vihreä on kiva, keltainen ei. Keltaisista perhosista hän oli kuitenkin hyvin innoissaan.) 

Puikoilla on jo kärjestä aloitettu villasukka. Nyt vain pitäisi keksiä jokin kiva malli, jolla jatkaa sitä. Pitsiä tai palmikkoa, kirjoneuletauko on nyt paikallaan. Olen jo jonkin verran selannut nettiä, mutta vielä ei ole tullut vastaan mitään "tuo on pakko toteuttaa"-mallia. Ehkä löydän sellaisen tänään illalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti