sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Jämälankojen problematiikkaa

Jokainen neuloja varmaankin tietää tunteen, kun saa insipiraation, hankkii langat, saa neuleen valmiiksi ja voi todeta, että lankaa jäi jäljelle. Sehän on hyvä, koska kesken loppuneesta langasta ei välttämättä enää löydy samaan värjäyserään kuuluvaa kerää, ja eri värjäyserissä on sävyeroja. Kun neule on valmis, voi loput langat siirtää lankavarastoon, kaappiin, laatikkoon tai minne ikinä ylimääräisiä lankoja säilöökään.

Kuitenkin jossain vaiheessa tulee raja vastaan. Silloin huomaa, että näitä langan jämiä on säilytystilaan nähden liikaa, ja että asialle pitäisi tehdä jotain. Mutta mitä sille voi tehdä? Useimmiten lankaa on liian vähän isompaan työhön ja toisaalta liikaa johonkin ihan pieneen työhön. Tietysti voi tehdä jotain riemunkirjavaa. Tosin se on aika huono valinta, jos haluaa, että valmis neule tulee käyttöön asti. Harva ihminen on kuitenkaan riemunkirjavan ystävä (tai sitten olen harvinaisuus, koska lähipiirissäni ei ole yhtään riemunkirjavasta pitävää henkilöä).

Minäkin olen viime päivinä paininut jämälankojen parissa. Ihan pieniä nöttösiä minulla ei onneksi ole, jämälankoja on lähinnä lähes kokonaisia keriä. Silti, yhdestä vajaasta kerästä ei saa mitään isompaa ja kunnollista, joten olen yrittänyt saada niitä kulutettua pienempiin töihin. Niistä onkin muodostunut nukenvaatteita, sukkia ja olenpa saanut jopa virkattua niistä jotain. Yksi kerä on jo kulutettu loppuun, vielä olisi ainakin kolme tai neljä kerää ilman suunnitelmia.

Kauppojen hyllyt ja värikartat ovat täynnä mitä ihanamman värisiä lankoja, joista olisi hienoa neuloa kaikkea ihanaa tulevaa talvea varten. Kuitekin, nyt on pysyttävä lujana, ja saatava lankavarastoa pienemmäksi. Pelkkiä taaperon villasukkia ei kuitenkaan jaksa neuloa, joten olisiko Sinulla ideoita, mitä vajaista lankakeristä voisi tehdä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti